Gimnazistai ieškojo savo žvaigždės

Spausdinti

Gimnazistai ieškojo savo žvaigždės

      Ne visiems apsilankiusiems Molėtų observatorijoje per teleskopą pasiseka pamatyti žvaigždėtą dangų. Juozo Lukšos gimnazijos keliauninkams rugsėjo 26-osios vakarą likimas buvo palankus, dangus žvaigždėtas, o mėnulis kaip niekad ryškus.

      Po pamokų IIA ir IIB mokiniai, nepabūgę ilgos kelionės, išsiruošė į vieną įdomiausių Lietuvos vietų - Molėtų rajoną, Kulionių kaimą. Laukė turiningas vakaras: ekskursija Etnokosmologijos muziejuje, edukacinė programa etnografinėje sodyboje ir įspūdingiausia dalis – naktinis dangaus kūnų stebėjimas.

      Etnokosmologijos muziejuje susipažinome su Lietuvos ir pasaulio astronomijos naujienomis, matėme nuostabaus grožio planetų, žvaigždžių, ūkų ir spiečių.

      Čia esantis teleskopas yra net 80cm skersmens ir tai vienas iš didžiausių   mokslui naudojamų įrenginių visoje Europoje.

      Šalia Molėtų observatorijos, prie Lenktinio ežero, yra išlikusi labai įdomi etnografinės sodyba. 1996 metais šalia šios sodybos įrengta senovinė dangaus šviesulių stebykla.    

      Žvaigždėtas dangus – vienas nuostabiausių gamtos reginių. Artėjant devintai vakaro ir jau lenkiant miegui, naktinė dangaus kūnų stebėjimo programa abejingų nepaliko.

      Mums labai patiko, nes susipažinome su naktinio dangaus objektais: mėnuliu, planetomis, žvaigždėmis, spiečiais. Pamatėme, kaip atrodo galingasis teleskopas. O žvaigždės (nors  tai visada atrodo kažkas nuostabaus), įsižiūrėjus iš arčiau, dar labiau nustebino. Taip pat labai geri įspūdžiai iš dangaus kūnų stebyklos - sužinojome, kaip senovėje buvo stebimi dangaus šviesuliai, atliekami kalendorinio laiko skaičiavimai. Įspūdžiai nepakartojami!

      Šios ekskursijos metu tikrai vertėjo atitraukti akis nuo telefonų ir pažvelgti pro autobuso langą. Kol sutemos nepaslėpė, galėjome dar kartą pasigrožėti ne tik dangaus, bet ir žemės stebuklais -  rudenėjančia mūsų krašto gamta.

Gabija Bespalovaitė, IIA klasės mokinė

Joomla! derinimo konsolė

Sesija

Profilio informacija

Atminties naudojimas

Duomenų bazės užklausos