Spausdinti

2019 m. lapkričio 18–24 d. visoje Europoje vyko Šiaurės-Pietų centro prie Europos Tarybos inicijuojama jau 21-oji kasmetinė Globalaus švietimo savaitė Paskutinis klimato šauksmas!, kviečianti propaguoti darnų gyvenimo stilių ir kalbėti apie 17-a Jungtinių Tautų patvirtintų darnaus vystymosi tikslų (DVT). DVT siekiama iki 2030 panaikinti skurdą, sumažinti visokeriopą nelygybę bei sustabdyti klimato kaitos procesus.

Dalinamės Globalaus švietimo savaitės Juozo Lukšos gimnazijoje vaizdais ir įspūdžiais.

Kodėl globalaus švietimo savaitė svarbi?

  1. Diena be pirkinių: mažinkime šiukšles reguliuodami vartojimą.

Diena be pirkinių- viena iš globalaus švietimo savaitės dienų. Šis projektas siekia apgalvoti mūsų įpročius, pasirinktą gyvenimo būdą ir vartojimą. Mūsų planeta kenčia nuo neperdirbamų atliekų ir šiukšlių pertekliaus. Jos dažniausiai išmetamos į gamtą ir sugadina ne tik jos grožį, bet ir mirtinai kenkia gyvūnams ar net ištisoms ekosistemoms, kas vieną dieną pakenks ir mums. Vienas būdas sumažinti šiukšlių kiekį- reguliuoti mūsų vartojimą. Pirmoji globalaus švietimo savaitės diena skatino mus ne tiek nepirkti, kiek suprasti vartojamų produktų vertę, juos sunaudoti.

  1. Diena augalų sodinimui: aplinkos puošimo svarba.

Visi, kas bent akimirką pastaraisiais mėnesiais įsijungė žinias, žino apie milžiniškas ugnis, kurios siaubė didžiuosius žemės miškus, garsiausią iš jų- Amazonės, kitaip vadinamą “žemės plaučiais” atogrąžų mišką. Oro tarša yra svarbi problema ir šie gaisrai tikrai jos nepagerino. Diena augalų sodinimui buvo skirta pagrąžinti aplinką gėlėmis ar krūmais ir paskatinti vieni kitus sodinti medžius bei pradėti spręsti oro taršos problemą.

  1. Diena be telefonų: padėkite ir susikaupkite.

Pasak psichologų, paauglių psichologinė būklė šiuo metu vis blogėja. Viena iš priežasčių- mobilieji telefonai, specifiškiau socialinė medija. Daugelis iš jų neigiamai veikia pasitikėjimą savimi, savivertę, išblaško ir per daug įtraukia jaunus žmones. Globalaus švietimo savaitės trečios dienos tikslas- ne tik pasiūlyti nenaudoti telefonų šią dieną bet ir įkvėpti žmones mažiau juos naudoti ateityje.

  1. Diena be plastiko: plastikas mūsų maisto pakuotėse, o po to mūsų skrandžiuose.

Bene pati dažniausia ir kenksmingiausia į gamtą išmetama atlieka- plastikas. Ar žinojote, kad plastiko irimas užtrunka apie 200 metų? Geresnis klausimas - ar susimąstėte kiek plastiko buteliukų ar pakuočių išmetate per dieną, savaitę, mėnesį ar metus? Daugelis išmesto plastiko patenka į vandenį, o mikroplastikai (mažesnės nei 5mm plastikinės dalelės) atsiduria žuvų ir jūros gyvūnų skrandžiuose, kuriuos po to mes valgome. Šios dienos metu  susimąstėmė apie kiekvieno iš mūsų plastiko vartojimo įpročius.

  1. Diena be mėsos: brangi dažnai vartojamo produkto kaina.

Nors taip neatrodo, mėsą “pagaminti” yra labai brangu ir ne tik pinigine reikšme. Kuo daugiau mėsos mes suvalgome, tuo didesnius plotus miškų reikia paversti į ganyklas, daugiau gyvulių reikia girdyti, didesnė galimybė susirgti kai kuriomis chroninėmis ligomis. Mėsa turi žmogui svarbių maistinių medžiagų, bet tai nereiškia kad ji turi būti vartojama kiekvieną dieną. Juk pati maisto piramidė teigia, kad gyvulinius produktus reikėtų vartoti saikingai. Penktoji globalaus švietimo savaitės diena neragino tapti vegetaru, tačiau  padėjo suprasti, kad mėsos nereikia valgyti kiekvieną dieną.

 

III kl. mokinė Viltė Ažukaitė

Joomla! derinimo konsolė

Sesija

Profilio informacija

Atminties naudojimas

Duomenų bazės užklausos